Historiens första Setterfalk lager

En vinterdag kom Tobias på att han ville brygga öl. Jag tyckte det lät som ett spännande projekt. Tobias beställde ett startkit och sedan var vi igång.



Eftersom ingen av oss är särskilt tålmodiga kom paketet som tur var på fredagen och vi slapp vänta en hel helg på att få börja.



Steg ett var att diska jäskärlet och sedan sätta fast kranen. Burken med humlat maltextrakt skulle stå upp och ner i hett vatten för att mjukas upp. Det jäsbara sockret åkte i jäskärlet tillsammans med hett vatten.



Blanda.



I med det humlade malatextraktet. Blanda ännu mer.



Det luktade sirap.



Sedan skulle det i mer vatten, upp till 23-litersstrecket. Blanda ännu mer.



Torrjäst ströddes ovanpå innan kragen och locket åkte på. Sedan mätte vi original gravitiy, som man sedan jämför med för att se när jäsprocessen är slut. Och för att räkna ut hur mycket alkohol det är i.



Sedan fick jäskärlet stå orört i stabil temperatur i gästrummet i två veckor. Under tiden köpte vi tomma flaskor i backar. De andra kunderna på Ica tittade lite snett på oss. (Och på Willys och Coop ville personalen ha tomglasen för sig själv...) När etiketterna hade lossnat rengjordes flaskorna och backarna med en sanitizer.



När densiteten varit samma i två dar i rad var det dags att tappa ölet! I varje flaska lades även en kolsyretablett.



Nya kapsyler åkte på. Om två veckor blir det ett första smakprov, men det gör inget om de får stå längre än så.
Enligt slutdensiteten är ölet 4,2-procentigt.



Bottenskrapet ser ut så här. Det hällde vi ut.

RSS 2.0